Hofstedes kulturdimensioner

Hofstedes kulturdimensioner

ServiceShowet gennemgår Hofstedes kulturdimensioner. Kultur er noget abstrakt noget, teoretikeren Geert Hofstedes kørte i mange år et stort projekt hvor han indsamlede data fra IBM over hele verden. Det gjorde Hofstedes med det formål at se, hvordan forskellige lande reagerer udfra forskellige parametre. Der er 5 slash 6 forskellige dimensioner. På Hofstedes hjemmeside kan man taste lande ind og se dem i forhold til hinanden udfra de forskellige kulturdimensioner.

Magtdistance

Magtdistance er interessant i forhold til ledelse, fordi det er noget hvor man ser på hvordan agerer man overfor autoriteter i samfundet. Dvs. hvordan opfatter man politikere, ledere men også undervisere overfor studerende. Man kan have en lav magtdistance (eksempelvis Danmark). Man kan også have en høj magtdistance (eksempelvis Kina). Det er vigtigt at sige at disse resultater er meget statisk, naturligvis på baggrund af en analyse. Det er meget kasseopdelt, men det er klart at der er noget i forhold til kulturer. Især når man taler lande kultur. Organisationskultur er mere interessant end landekulturer ifølge Michael, da man også snakker om subkulturer, hvor man er sig selv nærmest. Hvis man har en virksomhed liggende i Danmark, så viser den i følge Hofstedes statistik, at så er magtdistancen lav. Det kan godt være, men man er nødt til at gå ind og undersøge om magtdistancen nu også er lav.

Individualisme

Individualisme i forhold til kollektivisme. Tænker man meget individuelt og indvidualistisk på sig selv når man træffer beslutninger eller tager man dem sammen med samfundet. I danmark ligger vi ret høj i forhold til individualisme, hvilket er sjovt når vi har en relativ høj SKAT, som mange er enige i. Kollektivistiske lande ser man typisk hvis man kigger Øst på, Asien.

Maskulinitet

Maskulinitet overfor det mere feminine samfund. Når man taler om maskulinitet og feminitet så kigger man på værdisæt. Bløde værdier, vil man kalde feminine værdier. Eksempelvis alle skal have ret til skolegang, omsorg osv. Danmark er meget feminin, hvor USA er meget maskulint. Man kigger meget på succes og hvordan man kommer frem i samfundet i et maskulint samfund, hvor man kigger meget på ens velvære i et feminint samfund.

Frygt for det ukendte

Frygt for det ukendte handler om, tør du kaste dig ud i noget nyt? Iværksætterkulturer vil typisk have en meget lav “Frygt for det ukendte”. Danmark er det land i verden der har flest iværksættere pr. indbyggere, vi bibeholder dem ikke men vi starter dem. I meget tryghedspræget lande, dér jobshopper du ikke på samme måde som du gør i Danmark.

Lang- og kortsigtet orienteret

Tænker man langsigtet eller kortsigtet? Rent kulturmæssigt kan man se det i forhold til om man har meget langsigtede politiske planer. Danmark tænker relativt kortsigtet og stemmer relativt kortsigtet. I Tyskland tænker man mere langsigtet når man stemmer. Et godt eksempel er klimadebatten, der er ofte de langsigtede lande længere fremme ang. klima da de tænker langsigtet.

Overbærenhed eller selvbeherskelse

Hvor seriøst eller sjovt er et samfund? Er det ok at man går ud og søger det ukendte, anderledes, kortsigtet og sjove? Tør du vise at det er ok i stedet for at man skal hemmeligøre det. Man prioritere at have det sjovt i stedet for at holde masken udadtil.

Se hele videoen og oplev Daniel og Michaels diskussion om hvorvidt der findes en rigtig eller forkert kultur. Giv os gerne en kommentar her hvorvidt om du er enig.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.